ירחון החברה הישראלית לפדיאטריה אמבולטורית (חיפ"א) גיליון 2018-2

21 , בצורת HMO- עד היום הוסיפו היצרנים פרהביוטיקה לתמ״ל שנועדה לחקות את ה ). הידע המחקרי הרב שהצטבר GOS( ) וגלקטואוליגוסכרידים FOS( פרוקטואוליגוסכרידים , הזהים HMO במשך השנים, יחד עם ההתקדמות הטכנולוגית, מאפשרים היום לייצר יש יתרונות HMO- לאלו הטבעיים הנמצאים בחלב האם, ולהעשיר בהם את התמ״ל. ל נמצאים באופן טבעי בחלב האם, המבנה שלהם HMO . רבים בהשוואה לפרהביוטיקה זו מתוחכם יותר, ובנוסף הם בעלי השפעה מיטבית מרשימה על מערכת החיסון ועל התנגודת לחיידקים פתוגניים. מאפיינים ביולוגיים מורכבים משרשראות קצרות של סוכרים, שבהם סוכר הלקטוז הוא הבסיס, ואליו HMO מחוברים גלוקוז, גלקטוז, פוקוז, אנ-אצטילגלוקוזאמין ו/או חומצה סיאלית בקומבינציות שונות. הם דומים מאד במבנה שלהם לחומרים הנקראים גליקנים, המהווים מרכיב חשוב ) שעליהן. דמיון זה עומד receptors( ), בממברנות תאים ובקולטנים mucin( מאד בריר בבסיס ההסבר לפעילות נוגדת הזיהומים שלהם. בחלב אם, חלב פרה מכיל רק עקבות שלהם. כמותם משתנה HMO לעומת העושר של גרם לליטר. קיימת שונות רבה בכמות 5-15 בין חלבי אם של אימהות שונות ונעה בין מדי יום ובשלבי ההנקה השונים, התלויה בין השאר במאפיינים גנטיים HMO ובהרכב של ותזונתיים אצל האם, בגיל ההריון (ריכוז נמוך יותר בפגים), לאורך חודשי ההנקה, ואף באזורים גיאוגרפיים שונים בעולם. בקולוסטרום כמותם גדולה אף יותר, ומגיעה לטווח גרם לליטר. 15-32 ריכוזים של , אך רק כעשרים מהם מהווים את החלק העיקרי. HMO סוגים שונים של 150- עד כה זוהו כ , שהינו השכיח ביותר ואשר קיים 2’FL (2-fucosyllactose) אחד הבולטים שבהם הוא השכיח ביותר HMO- מהנשים בעולם. לגביו הצטבר ידע מחקרי רב, והוא גם ה 80%- בכ בהעשרה של תמ״לים. אוליגוסכרידים אלו עמידים לאנזימי העיכול, אינם מתפרקים במעי ולכן אינם נספגים כמעט לגוף התינוק. הם נשארים בשלמותם בחלל המעי, ופועלים ישירות על תאי המעי. של תאי המערכת החיסונית נמצאים ברקמת המעי, יש לחומרים אלו 70%- כיוון שיותר מ HMO של 1-2%- השפעה חיובית בולטת על המערכת החיסונית של התינוק. למרות שרק כ נספגים דרך המעי למחזור הדם, יש להם השפעות סיסטמיות חשובות המביאות תועלת רבה לבריאותו של התינוק. מספר מחקרים מעידים על בטיחות ההוספה שלהם לתמ"ל, המאפשרת גדילה והתפתחות תקינים של התינוק בדומה ליונקים. הם אושרו לשימוש על ) וגם בישראל, ע"י FDA( ), בארצות הברית EFSA( ידי רשויות הפיקוח על המזון באירופה משרד הבריאות.

RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=