ירחון החברה הישראלית לפדיאטריה אמבולטורית (חיפ"א) גיליון 2018-1

21 גוף בגיל זה הן מהגבוהות במהלך החיים. יש לספק לכלל התינוקות מזונות משלימים עשירים בברזל כולל מוצרי בשר ו/או מזונות מועשרים בברזל. לעיתים לא ניתן לספק את הצרכים התזונתיים לברזל ללא מזונות מועשרים, תמ"ל מועשר או תוספי ברזל. הדרישה לברזל יכולה להיות נמוכה יותר כאשר נעשה שימוש במקורות זמינים של ואינה 25%- ) היא כ heme iron( ברזל כגון בשר אדום. הספיגה של ברזל ממקור אורגני מושפעת מגורמים חיצוניים כגון חומצה אסקורבית. מקורות לברזל ממקור אנאורגני ) כוללים קטניות, אגוזים, ירקות עליים ירוקים, פירות יבשים non heme iron( ומוצרי דגנים מועשרים בברזל. מעודדי ספיגת ברזל כוללים חלב אם, חלבוני בשר, ח' ציטרית, ח' אסקורבית ומוצרי ירקות מותססים. בין מעכבי ספיגת ברזל נמצאים הקקאו, . 13 פוליפנולים, פיטאטים, טאנינים, סיבים תזונתיים, סידן וחלב פרה מזונות שאינם מומלצים בהזנה המשלימה • יש להמנע מתוספת מלח וסוכר למזונות משלימים. להגביל צריכת סוכר מוסף ממזונות מתועשים ולהמנע מצריכת משקאות ממותקים. • צריכת סוכר הינה גורם הסיכון העיקרי להווצרות עששת השינים וסוכרוז הוא הסוכר הקריוגני (יוצר עששת) ביותר. • חודשים וזאת מחשש 12 בדומה להמלצות בישראל יש לדחות מתן דבש לאחר גיל לחשיפה לנבגי החיידק קלוסטרידיום בוטולינום. • חלב פרה הינו מקור דל בברזל וכאשר נצרך בכמות גדולה עלול להוביל לעודף חלבון, שומן ואנרגיה ולכן אינו יכול לשמש כמשקה עיקרי לפני גיל שנה. ניתן לצרוך ממנו כמויות קטנות כאשר מוסף למזון משלים. • ) המשמש לעיתים כחליטות לטיפול בקוליק Fennel( נייר העמדה מתייחס לצמח השומר )Estragole( בתינוקות ובבעיות עיכול. השומר מכיל באופן טבעי את החומר אסטרגול )EMA( החשוד כקרצינוגן גנוטוקסי. ועדת מומחים של הסוכנות הארופאית לתרופות קבעה שהשימוש בשמן שומר וחליטות תה שומר אינו מומלץ לתינוקות וילדים מתחת . 14 שנים וזאת בשל העדר נתוני בטיחות מספקים 4 לגיל • הועדה חוזרת על המלצתה להקטין את החשיפה לתרכובות ארסן אנאורגני שנחשב אף הוא קרצינוגן וממליצה להמנע משימוש במשקאות על בסיס אורז בתינוקות וילדים . 15 צעירים הקניית הרגלי אכילה בריאים • תינוקות נולדים עם העדפה מולדת לטעמים מתוקים ומלוחים. הדחייה מטעם מר אף . יחד עם זאת נראה כי ניתן 16 היא טבעית ומיועדת בבסיסה להמנעות ממזונות רעילים להשפיע על העדפות מזון על ידי התנסות מוקדמת וחשיפת התינוק למגוון טעמים.

RkJQdWJsaXNoZXIy NjQ4MTM=